16 Ekim 2013 Çarşamba

Kitaplı Kahve


 Kitaplı Kahve, bir kahveden çok daha fazlası.
Üsküdar Altunizade’de, şirin bir mekan Kitaplı Kahve. Bir kütüphane değil, kafe de değil. İkisinin karışımı. Geçtiğimiz hafta sonu keşfettiğim yerlerden biri, Kitaplı Kahve. İsmi kadar yeri de hoşuma gittiği için keşfettiğim yerler arasında ilk sıralara girdi.
Yaklaşık 5000 kitabın barındığı bir kütüphanesi mevcut. Bunun dışında, bir çok kişi kendi kitaplarını getirerek, sakin, huzurlu bir ortamda, kahvesini yudumlarken okuyor kitaplarını. Eski zaman kıraathane‘lerinden esinlenerek oluşturulmuş güzel bir mekan. 2010 yılında Acd Sanat Merkezi olarak açılan ve hizmete başlayan bu mekana 2011 Haziran ayında Kitaplı Kahve‘nin de eklenmesiyle ortaya sıcak bir cafe çıkmış.
Sanat merkezinde müzik, hat, ebru, yazarlık gibi çeşitli atölye hizmetleri sunuluyor. Eğer müziğe ilginiz varsa ve keman, ney dersleri almak isterseniz Kitaplı Kahvenin 2.katında ders veriliyormuş. 2.katta piyano bile var. Detaylı bilgiyi Kitaplı Kahveden alabilirsiniz.
Daha ayrıntılı bilgi isteyenler için internet adresi: http://kitaplikahve.com/
Kitaplı Kahve’de birbirinden çeşitli kitaplar bulabilirsiniz. Hatta cafenin fikir babasından duyduğumuza göre bu sayı ve çeşit artmaya devam edecek. Kitaplı Kahve’ye kendi kitabınızla gidip rahat ve sakin ortamından faydalanarak okuyabileceğiniz gibi oradaki kitapları da altını çizerek, etrafına notlar yazarak, arasına ayraç bırakarak da okuyabilirsiniz.
Kitaplı Kahve, bildiğimiz kafelerden biraz farklı. Kütüphanesi olan bir kafe. Bir sürü müşterimiz olsun ticaret yapalım bol para kazanalım diye düşüncelerinin olmadığı izlenimine kapıldım. Fiyatları baya makuldü. Ama fiyatları uygun olan izbe, kirli ve öğrencilerin takıldığı kafeler ile alakası yok. Hatta bence hizmet fiyat performansını değerlendirecek olursak gayette iyiydi.
Kafe demişken, içeceklerini es geçmek olmaz. Kitapların yanı sıra çeşitli kahve ve çayların da ikram edildiği Kitaplı Kahve’de, Sultan Çayı‘nı da denemekte fayda var. Toroslar’dan toplanan bir dağ bitkisinden elde edilen kendine has lezzeti ve kokusu olan bu çay Kahve’nin spesiyali. Sultan çayı, kafeye özgü bir tat. Mutlaka denenmeli. Bunun dışında çok güzel çayları ve börekleri de var menüde.
Ortam çok güzel. Bir konağı kafe-kütüphane haline getirmişler. Pencerelerin önünle yığınla kitaplar, dergiler. Çayınızı içip, kitabınızı sessiz sessiz okuyabilirsiniz. Yanında tatlı fena olmaz derseniz de ıslak kekini önerebilirim. Ben sevdim ıslak kekini. Hizmetin ve ortamın sıcaklığına oranla fiyatların da uygun olduğunu söyleyebilirim. Farklı bir ortamda ders çalışmak veya vakit geçirmek isteyen öğrenci arkadaşların da ihtiyacını giderebilir.
Bir de kendilerine özgü kalemleri var, hatıra olarak alabilirsiniz.
İstanbul içinde, kafa dinlemek, huzur içinde kitabını okumak, güzel sohbetlere katılmak için ideal bir ortam Kitaplı Kahve. Yolu o civarlara düşenlere, kitap ve kafe konseptini bir arada yaşamak isteyenlere tavsiye ederim.
Elbette kitap okumak bir ödev değil. Güzel muhabbetler etmek, yazı yazmak, gazete-dergi karıştırmak, müzik dinlemek, etrafı izlemek için de ideal bir yer. Yazarlar ve şairlerin de takıldığı mekanda ara ara sohbetler ve etkinlikler de gerçekleşiyormuş. Şu an devam eden düzenli bir program olmasa bile konuyla alakalı tüyoları yine mekan sahibinden alabilirsiniz.
Kitaplı Kahve'nin işletmeticisi olan beyefendi ile tanışma fırsatımız oldu. Yeni gelen misafirleri ile ilgilenen bir evsahibi gibi bizimle ilgilendi. Bize kitaplı kahvenin kurşun kalemlerinden hediye etti. Kitaplarımızın arasına yazı yazıp küçük notlar bırakabilirsiniz, dedi. 5500 tane kitapları varmış ve isteyenler Kitaplı Kahve'ye kitap bağışında bulunabilirmiş. 
Kafenin sahibi, geldiğimiz için teşekkür ettikten sonra, seçerek insan getirinki kafeleşmesin diye rica etti. Orası kesinlikle çok özel bir kafe, dedikodu yapmak için herhangi bir Starbucksa gidilebilir. Ama keyif alarak sakin bir ortamda kitap okumak için tabiki Kitaplı Kahveye gidilir.
Ben şahsen çok sevdim, ilerleyen zamanlarda özellikle yazmak için tercih edeceğim bir yer olacak.
Peki nerede bu Kitaplı Kahve? Altunizade Kültür Merkezi‘nin karşısında yer alan Kitaplı Kahve’ye ulaşım da kolay. Altunizade de Capitol Alışveriş Merkezinin arkasında. Capitol ilköğretim okulunun önünden yürüyerek gidiyorsunuz daha sonra ilk sola dönüp, dümdüz gittiğinizde görüceksinizdir.
Yaz aylarının gelişiyle de bahçenin ferahlığını hissederek rahat rahat takılabileceğiniz bir mekan. Özellikle yalnız başınıza kitap okumak istediğinizde burası sizin için biçilmiş kaftan. Üsküdar'da olmuş olması ise bambaşka bir ayrıcalık. Bence siz de bir gününüzü Üsküdar Günü ilan edin ve gidip Üsküdarın, Kız Kulesinin, Salacakın, Kitaplı Kahvenin ve daha bir çok nezih mekanın keyfini çıkarın. Sağlıcakla dostlar. :)

2 yorum:

  1. Yarın ben de ilk kez gitmeyi planlıyorum. Daha önce hiç görmedim burayı, ne kendisini ne de ismini. Yarın orada olacağım malum vize zamanı, inşallah kalabalık olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim gittiğiniz için pişman olmamışsınızdır; kendimce harika mekanlardan biri. Sağlıcakla...

      Sil